panelarrow

Σκέψεις Ιδέες Ιστορίες

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Αυτά που λένε οι αριθμοί

 

Μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για το powergame.gr δημοσιεύτηκε σήμερα. Τα ερωτήματα αφορούσαν κυρίως την πρόθεση ψήφου και την αξιολόγηση των υπουργών της κυβέρνησης.

Αν και τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις οι οποίες διενεργούνται κατά παραγγελία των κομμάτων, σχεδόν πάντα είναι κατευθυνόμενες και τα αποτελέσματά τους χρησιμοποιούνται για παραπλάνηση της κοινής γνώμης, η συγκεκριμένη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όχι φυσικά στο σκέλος που αφορά την πρόθεση ψήφου, αλλά σε αυτό της αξιολόγησης των υπουργών.

Στον παραπάνω πίνακα αποτυπώνονται τα ποσοστά των θετικών και αρνητικών απόψεων των ερωτηθέντων πολιτών για κάθε υπουργό.

Με μια πρόχειρη, επιφανειακή και "βολική" ανάλυση, θα σχολίαζε κανείς το ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό σε θετικές γνώμες για τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια που φτάνει σχεδόν το 75% και λίγο χαμηλότερα, αλλά σε σχετικά υψηλό επίπεδο του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη, περίπου  στο 60%. Και εκεί θα σταματούσε. Γιατί μετά θα άρχιζαν τα δύσκολα, τα όχι και τόσο "βολικά". Ποια είναι αυτά;

1) Τα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας και οι χειρισμοί των αρμοδίων υπουργών, έχουν σαφέστατα επηρεάσει αρνητικά τη γνώμη των πολιτών. Αυτό αποδεικνύεται από την κατάταξη των υπουργών σε αρνητικές γνώμες, οποία για τις πέντε πρώτες θέσεις έχει ως εξής:

  •  - Ν. Κεραμέως (Παιδείας και Θρησκευμάτων)  61%
  •  - Αδ. Γεωργιάδης (Ανάπτυξης και Επενδύσεων)  60,2%
  •  - Θ. Πλεύρης (Υγείας)  57,7%
  •  - Λ. Μενδώνη (Πολιτισμού και Αθλητισμού)  56,6%
  •  - Χ. Στυλιανίδης (Πολιτικής Προστασίας)  54,7%

2) Για 19 από τους 22 υπουργούς (δηλαδή για το 86%) υπερισχύουν οι αρνητικές γνώμες έναντι των θετικών. Μόνο για 3 υπουργούς (Δένδιας, Πιερρακάκης, Θεοδωρικάκος), οι θετικές γνώμες είναι περισσότερες από τις αρνητικές.

3) Το 82% των υπουργών δεν καταφέρνουν να πιάσουν όχι μόνο "τη βάση" του 50% αλλά ακόμη και του 40% στα ποσοστά θετικών γνωμών. Δηλαδή, από τους 22 υπουργούς, οι 18 έχουν ποσοστό θετικών γνωμών κάτω από το 40%.

4) Αρκετοί από τους υπουργούς, εμφανίζουν μια "ασαφή" εικόνα προς τους πολίτες χωρίς να έχουν καταφέρει να αφήσουν το στίγμα του έργου τους. Πολλοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν έχουν άποψη για εκείνους, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 12% μέχρι ακόμη και 35% (για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά). 


Καθίσταται επομένως σαφές ότι οι ξέφρενες και ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών σε αγαθά και ενέργεια, οι χειρισμοί στα θέματα της υγείας με τις αναστολές των υγειονομικών, οι ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, οι άστοχες και σπασμωδικές αποφάσεις σε θέματα παιδείας και πολιτισμού, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση, όσο κι αν εκείνη προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της. 


Συνδυάζοντας λοιπόν το παραπάνω συμπέρασμα με την πρόθεση ψήφου της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, τίθεται το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν μια κυβέρνηση που εμφανέστατα φθίνει, μια κυβέρνηση που για το 86% των υπουργών της οι πολίτες έχουν αρνητική άποψη, να εμφανίζει προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου με 9,6%; Πώς συμβαδίζουν αυτά τα δύο; 

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά υπάρχει σοβαρή αντίφαση. Το παραπλανητικό όμως, ερώτημα που κρύβουν οι τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις δεν είναι εάν οι πολίτες τελικώς είναι ικανοποιημένοι απο τον κυβερνητικό χειρισμό διάφορων θεμάτων αλλά πώς σκέφτονται να ψηφίσουν σε ενδεχόμενες εκλογές. Η πρόθεση ψήφου σχετίζεται καθαρά (υψηλός συντελεστής συσχέτισης ~1) με την κομμάτική πειθαρχία καθώς και με το μέγεθος της δυσαρέσκειας έναντι της αντιπολίτευσης. Επίσης ένα άλλο στοιχείο είναι η συσπείρωση που εμφανιζει κάθε κόμμα καθώς και το δείγμα. Είναι τυχαίο και πόσο;Πως γίνεται η επιλογή του;Όλα αυτά εν μέρει ερμηνεύουν την αντίφαση αυτή αφού τα στατιστικά αποτελέσματα δεν αναλύονται με τις γνωστές στατιστικές μεθόδους αλλά προυσιάζονται σε κάθε περίπτωση, ως απλά ποσοστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Moto

Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη απ' όσα λες, αλλά θα υπερασπίζομαι και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη, το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες όσα πρεσβεύεις. Βολταίρος, 1694-1778, Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πρόσφατες αναρτήσεις

Επισκέπτες live

Copyright © Αιολίδες | Powered by Blogger
Design by AnarielDesign | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com